As a long term capital project, the trustees have submitted and received planning approval to replace the former Temple of Mercury, once sited above the amphitheatre, and the Loggia, behind the pond, with contemporary structures which aim to combine defining features of the former elegant structures with modern design and materials.  Architects Relph Ross have designed the proposed structures, which received strong endorsement from Downton residents as part of a consultation in 2014.

The Loggia

PICT0010

The Victorian Loggia building (pictured left) was built in 1897, replacing a Gothic shelter most likely to have been built in the 17th Century. The Loggia formed the backdrop to the trilobite pond and faced towards the site of the Temple of Mercury.  The Loggia can be directly observed from the Temple of Mercury and visa versa.

Design Concept for the Replacement Loggia

Loggia Replacement insert

  • A bold new form to act as a strong focal point from the amphitheatre terraces and ‘The Temple’.
  • Located on restored Pebble and Knuckle-bone floor of the former structure.
  • A sinuous stainless steel screen to echo the plan of the tri-lobate pond.
  • The elevational profile reflects the form of the pond. The screen will be ‘shot peened’ to resist vandalism/graffiti and will feature interpretative text.
  • Designed to be approached laterally between clipped yew hedges thus retaining an element of surprise for visitors.
  • Retains ‘Historic Logic’ of the original 3-bay Gothic Temple and later 5-bay Victorian ‘Loggia’ (The Temple of the Muses).
  • Complimentary wave-form metal balustrading at low level and a central raised dais to act as a focal point for the central concave bay.

The Landscaping and the planting of hedges will restore the landscape to its original form. Positioned on either side of the Loggia, the hedges will guide visitors along screened paths allowing an element of surprise when the ‘Loggia’ is reached.

The Temple of Mercury

Temple of MercuryThe original Temple of Mercury (pictured left) is thought to have been added to the Moot Gardens in the late 18th Century. The hexagonal shape of the temple was created to maximise the views from its position as a high point (50.3m above sea level) within the gardens, with one key view across the River Avon.

 

Design Concept for the Replacement Temple of Mercury

Proposed Temple of MercuryWhilst being respectful of the past the proposal is a contemporary re-interpretation of the former structure, retaining its elegant classical proportions and its all-important geometry in relation to the site.

  • Located on the footprint of the original site allowing for both a celebration of the views out and the option for occupants to sit inward facing.
  • Entry point to the seat is in line with the existing path from the Lime tree walk.
  • Historic Pebble and Knuckle-bone pavement re-laid.

 

Planning Application

 

 

One Coment, RSS

  • Christopher

    says on:
    13th February 2016 at 9:03 am

    Brilliant what an improvement

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*